Schubertiade

Zaterdag 30 maart 2019 voerde het Christelijk Zangkoor Nijverdal een Schubertconcert uit in Het Centrum te Nijverdal.

Het werd een prachtig concert dat als ondertitel de naam Schubertiade meekreeg, met een knipoog naar een muzikale traditie uit de Schubert-tijd.   De naam Schubertiade ontstond begin 19e eeuw naar aanleiding van de bijeenkomsten waarop Franz Schubert met zijn vriendenkring van collega-componisten en -musici samenkwam. Het waren salonavonden met een huisconcert-achtige opzet. Die Schubertiades werden gekscherend “Kanevas“-avonden genoemd dankzij Schuberts stereotype vraag “Kann er was?”

Het werd een concert met zowel vocale als instrumentale werken van Franz Schubert. Die Deutsche Messe (D872) ontbrak natuurlijk niet, evenals delen uit de opera Rosamunde.

Het concert werd verrijkt met zowel instrumentale- als vocale solo-optredens.

De sopraan Judith Sportel zong enkele stukken samen met het CZN, maar soleerde subliem in liederen van Schubert zoals onder andere “Der Tod und das Mädchen” en “Der Hirt auf dem Felsen”.

Gezinus Veldman blonk uit op de vleugel in de begeleiding van het CZN, maar ook in de vertolking van “Ständchen” en het duet met de celliste van het Strijkkwintet in het Ave Maria ontroerde. Deze celliste maakte deel uit van het Strijkkwintet van het Van Wassenaar Consort. Dit kwintet zorgde voor de fantastische begeleiding van o.a. het Kyrie uit de Messe G-dur en Die Deutsche Messe. Ook solo-optredens als Entr’acte nr.3 raakten iedereen.

Last but not least noemen we hier nog de presentaties van onze onvolprezen ladyspeaker Henny Greevink, die de verschillende onderdelen met kennis van zaken inleidde.

Er mag worden gesteld dat het Christelijk Zangkoor Nijverdal, onder deskundige leiding van Frank Kaman, en de toehoorders terug kunnen zien op een mooie muzikale belevenis.